Home Hvorfor skal vi ikke spise kød?

Hvorfor skal vi ikke spise kød?

 

♥Hvorfor skal vi ikke spise kød?

Nogen gange kan jeg godt have den her følelse af ”hjælper det overhovedet noget at jeg lever vegetarisk? ” hvis resten af verden bare æder kød derud af, så kunne jeg vel lige så godt gøre det samme.
Når jeg så bliver mødt med fakta om hvad det vil sige for verden at vi spiser så meget kød bliver jeg slået tilbage igen og tror på det er en god ide at leve vegetarisk. 

Frances Moore Lappe, der har skrevet bestselleren ”Diet for a small planet” har et fint og tankevækkende billede på hvor meget energi det kræver at producere en bøf. Et eksempel jeg ofte tænker tilbage på.

”Se for dig at du sidder til bords med en 150g bøf på tallerken foran dig. Forestil dig så lokalet fyldt med 40-50 mennesker, der hver har en tom tallerken. For den energi der er gået til at producere din bøf, kunne hver af disse menneskers tallerken være fyldt med et sundt og nærende måltid af korn – og grøntsagsprodukter. ”

 

Danskerne spiser tre gange så meget kød som verdensgennemsnittet…

Med en konsumption på ca. 100 kg kød pr. person årligt overgås vi i EU kun af spanierne. Man bliver fristet til at tænke vi er et folkefærd der kunne trænge til en ”kødfri mandag”.
Det store behov for at spise kød betyder, at vi har brug for mere end det dobbelte af Danmarks areal, hvis vi selv skulle producere foderet til dyrene. Vi importere derfor mere end 1,5milioner ton soya fra Agentina årligt for at fede slagtedyrene op. Denne dyrkning beslaglægger 11.000 kvadratkilometer jord. Det betyder skovafbrænding, fortrængning af småbønder og i det hele taget rovdrift på mennesker, dyr og natur. (www.wwf.dk)

Hvem går det ud over…?

1/3 af verdens dyrkbare jord er lagt ud til dyrkning af foder… frem for føde til mennesker? Det giver os i den rige del af verden en mulighed for at spise masser af kød. I den tredje verden betyder der fordrivelse af de fattigste som ikke længere kan dyrke deres forpinte jord og derfor må flygte til endnu fattigere liv i barakkerne i de store byer. (www.wwf.dk)

Så hvis vi lige skal vende tilbage til tanken om hvorvidt det nytter noget at blive vegetar? Så viser tal at en kødspiser forbruger ca. 1000kg korn (til opfodring af dyr, der også kræver enorme mængder vand) om året.
Hvorimod en vegetar konsumerer ca. 200kg korn om året. (Kirsten Skaarup, det kærlige køkken)

Jeg tror på det er for hårdt for vores dejlige planet at dyrke alt det kød og jeg tror derfor på det er en hjælpende start at blive vegetar.
Der er selvfølgelig mange aspekter og det her var kun et lille udsnit af mine overvejelser herunder kan der også nævnes problemstillinger med fiskeri, GMO, mangel på vand, kunstgødning, CO2 osv.