Fermenteret rødkål med sort peber
Rødkål med massere af smag og sprødhed
Mit køleskab er pt fyldt med fermenteret grøntsager. Det smager så lækkert og er så ufattelig nemt at lave. Hvis du ikke har fermenteret før vil jeg anbefale du læser det her indlæg.
I det her indlæg vil jeg fortælle dig lidt om hvorfor jeg synes det er en mega god ide at spise en masse fermenteret grøntsager.
Det vigtigste er selvfølgelig at det smager sindsygt godt!
En anden ting jeg synes der skal fremhæves er at det psyko sundt. Jeg tænker det nogen gange som et lille sundheds boost, så snupper jeg lige 1 spsk. fermenteret kål og ved det er godt for mig og min krop.
Hvorfor er det så sundt?
Jeg forklarer det her lidt forenklet. Grøntsager indeholder en masse mælkesyrebakterier, særligt kål har en masse på overfladen af bladene.
Når de bliver fermenteret / gærret fremmer det væksten af mælkesyrebakterier og din fermenteret kål er derfor spækket med mælkesyrebakterier.
Vores tarme elsker mælkesyrebakterier! Og det der derfor det er så sundt. Hvis du fx har været på en antibiotika kur så er dine tarme næsten tømt for dine gode mælkesyrebakterier, de vil stille og roligt blive tilført igen via din kost. Men hvis du spiser en masse fermenteret grøntsager går det endnu hurtigere.
Derudover er der meget forskning der i da beskriver hvor vitgtigt det er at have glade tarme. Hvis du spiser fermenteret kål får du lykkelige tarme.
Fermenteret rødkål med sort peber
Print opskriftIngredienser:
- ca. 1,2 kg rødkål
- 20g god salt
- ½-1 spsk. sort peber
Sådan gør du:
Tag de yderste blade af kålet, det gør ikke noget hvis de er lidt grimme – gem dem til senere.
Snit kålen fint, vej kålen du skal bruge 1 kg.
Når du har ramt 1 kg, lægges kålen i en stor skål hvor der tilsættes salt og peber.
Nu skal du i gang med at massere kålen. Vask hænderne og ælt kålen med begge hænder.
Bliv ved med at ælte, brug alle dine krafter, kålen må godt blive lidt smadret.
Fokus er på at kålen skal afgive en masse væske.
Efter 10-15min skal kålen begynde at afgive en masse væske i bunden af skålen.
Der skal være ca. 1 dl væske i bunden af skålen, jo mere væske du får frem jo sikre er du på at resultatet bliver godt.
Når du har nok væske, krammer du kålen godt så al væsken driver af, pres kålen ned i dit sylte glas.
Væsken bliver i skålen, når al kålen er i glasset hældes væske over.
Top med de gemte kålblade, sørg for at presse kålbladet på plads så væsken stiger op til overfladen.
Det er meget vigtigt at al kålen er dækket af væske – ellers kan der gå skimmelsvamp i kålen.
Stil kraut’en på en tallerken, den skal nu stå på køkkenbordet i 7 dage, hver dag skal du lufte ud, det gør du ved at åbne glasset.
Kålen skal stå ved 18-20grader, stil den op ad en væg der vil ofte være en konstant temperatur.
Efter de 7 dage, skal kålen passe sig selv på køkkenbordet, lad den står yderligere 20dage. Efter 27 dage kan kålen spises og den skal nu bo i køleskabet. Der kan den holde sig i årevis.
TIP
Hvis du vil undgå røde hænder kan du bruge plastik handsker.