Hvad er kombucha?
Sååå hvad var det nu lige det der kambucha var??
Kombucha er en læskende drik som fremstilles ved hjælp af en scoby (svamp), te og sukker. Helt enkelt så spiser svampen teen og sukkeret, hvilket resulterer i en lækker boblende frisk drik.
Kombucha er en fermentering, som direkte oversættes til gæring, altså en gæret drik.
Selvom der tilsættes sukker, så er det ikke en særlig sukkerholdig drik, scoby’en spiser nemlig sukkeret hvilket resultere i et sukkerindhold på under 7% i den færdige drik.
Prøv dig frem..
Jeg er i fuld gang med at lave hjemmelavet kombucha. Det er så mega nemt, sundt og smager bare vildt lækkert.
Jeg har længe ikke rigtig turde kaste mig ud i det, fordi jeg har synes det virkede vildt svært, men det er det altså ikke!
I forrige uge var jeg på to forskellige workshops som begge omhandlede fermentering og kombucha (som jo er en fermentering). Det resulterede i at mit køkken nu er fyldt med forskellige fermenter.
Det kan varmt anbefales at kaste sig ud i fermenteringens univers, min interesse startede da jeg arbejde hos Aarstiderne og vi hver aften underviste en masse skønne kunder i at fermentere.
Det vigtigeste at vide er at det slet ikke er så farligt eller svært at komme i gang med at fermentere, nogen gange kan det tage et par forsøg før det bliver helt perfekt, men det er altså bare en del af det!
Jeg har snart brygget på min kombucha i et par måneder, jeg har smagt min anden fermentering til med en masse forskellige slags frugter, blandt andet granatæblekerner, blodappelsin, appelsin, æble, blåbær, hindbær, lime og meget meget mere. Hver smag er et nyt forsøg og giver en ny lækker variant.
FØRSTE FERMENTERING
Tid: ca. 5 dage på køkkenbordet
- 1 l patentglas
- 6 g økologisk te uden tilsat aroma, grøn, sort, hvid – du bestemmer
- 65 g sukker
- 1 scoby
- Lille klæde til at dække glasset
- Kog ca. 250 ml vand og hæld det i dit patentglas, tilsæt teen og lad den trække i 12 min. (Husk at tage teen op her)*
- Tilsæt sukker i glasset, og rør rundt med en ske til det er opløst.
- Tilsæt ca. 650 ml koldt vand i glasset.
- Tilsæt scoby’en i glasset og luk af med klædet *tilsæt din fermenterede væske (altså den fra anden fermenteringen, step 1)
- Lad kambuchaen står på et mørkt sted uden direkte sollys og gerne med en konstant temperatur på 20-25 grader. Dog ikke et krav, står den koldere kan det gå lidt langsommere, varmere går det lidt hurtigere.
*Brug den resterende te til at brygge en kande te så den ikke gå til spilde.
Bonus info: Hver gang du brygger vil svampen danne et nyt lag svamp, derfor vil den vokse sig større og større – se længere nede hvad du gør hvis den bliver lidt for stor.
ANDEN FERMENTERING
(Det er altså når de første 5 dage er gået)
Tid: ca. 1-2 dage på køkkenbordet
- 1 l plastik eller glasflaske
- 1-2 tørret dadler eller abrikos
- Frugt, bær – smagsgivere (ca. 1/2 appelsin, æble, pære, 5-7 stk hindbær osv)
- Tag svampen op af glasset sammen med ca. 1/4 – ½ dl kombucha fra glasset, læg den i en skål. Brug nu svampen og væsken (det du har i skålen) til at starte den første fermentering igen, altså samme fremgangsmåde som overstående. OBS! Det er vigtig at bruge lidt af væsken i din nye portion, det er med til at kickstarte processen.
- Hæld din kambucha på flaske og tilsæt smagsgivere, lad den stå på køkkenbordet i 1-2 dage, indtil du kan se der kommer brus i flasken, sæt på køl og nyd.
Tip: Når du brygger på plastik flasker kan du nemt holde øje med hvor meget tryk der er inde i flasken. Når plastikflasken er hård, skal den på køl.
Vil du hellere brygge på glasflasker, så hver opmærksom på de kan springe hvis der kommer et for højt tryg i flasken. For at undgå en eksploderet flaske, kan du ligge en rosin med i flasken, når den er svømmet op til overfladen er din drik klar og skal på køl.
DO’S & DONTS
Do’s:
- Brug din kambucha i weekendens drinks, det smager åndssvagt godt.
- Drik kambucha og giv dine tarme en ordentlig håndfuld mælkesyrebakterier.
Dont’s
- Sæt ikke låg på glasset, scoby’en skal ha ilt, ellers dør den.
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅl
- Jeg vil have mere end 1 liter!?
Så dobler du bare opskrifter op. - Min scoby er meget grumset og lidt ”klam” at se på!?
Skyl din scoby under koldt vand, til du synes den er pæn, og bryg videre. – Der er intet farligt ved det, det er blot teen der farver din svamp.
- Min scoby har vokset sig MEGET stor!?
Del ud af den til dine venner, ved at dele den i flere svampe, vil dine venner ikke have den? Så smid det ud. Du behøver kun en enkel tynd svamp for et godt resultat.
- Jeg glemte at ”brygge” på min scoby på d. 5 dag.
Panik ej, smag på den, det eneste der vil ske er at den vil komme til at smage mere af eddike jo længere tid den står, synes du den stadig smager godt går du blot igang med anden fermentering. Smager den for meget af eddike, så tag svampen op og bryg videre på den. Gem eventuelt ”eddike væsken” og brug den som eddike. - Jeg skal på ferie hvad gør jeg!?
Du opbevarer din scoby i et mindre glas, med 1-2 dl af væske fra din bryg, ligger et låg på, uden at lukke det til, og så på køl, her kan den bo i ca. 3 mdr.
- Jeg har ikke en scoby?
- Du kan købe scoby’en hos Camilla Plum på Jægersborggade eller på internettet, du er også velkommen til at skrive til mig på Instagram,, så må du gerne få en del af min.
ER DER MERE DU VIL VIDE?
Har du flere spørgsmål? Så besvarer jeg dem gerne, skriv blot en kommentar her på indlægget.
Har du set jeg også har lavet en fermenteret rødkål og en fermenteret spidskål med ras el hanout? Begge smager såååå godt.
42 kommentarer
Mega god og overskuelig guide 😀 😀
Hvilken te bruger du? Hvor kan den købes? 🙂
Dejligt at høre Trine!
Jeg køber ofte de her to som jeg mixer: https://mad.coop.dk/soeg#!?term=irma%20te&p=5718147753950 & https://mad.coop.dk/soeg#!?term=irma%20te&p=5700384045998.
Jeg blander ofte en sort te og en grøn eller urte the, da jeg synes balancen mellen den sorte te og urte te’en giver min kambucha mest liv og holder den godt i gang 😉
Da der også skal en del te til at brygge på en ugentlig basis har jeg fundet at de to varianter fra Irma er ok billige og endda økologiske.
Jeg håber mit svar hjalp – hvilke slags te brygger du med?
Hej
Jeg vil gerne prøve at lave min egen scoby, men jeg har ikke kunnet opsnuse kombucha på flaske, så jeg kan ikke komme igang. Mon du har en baby-scoby, du kan undvære?
Hilsen Mette.
Hej Mette
Hvis du stadig er interesseret er du meget velkommen til at komme og så en scoby hos mig. Jeg bor i Nordvest.
Jeg er ved at brygge, men denne gang er væsken/teen meget grumset og uklar, jeg har gjort lige som jeg plejer.
Hej Helle 🙂
Jeg beklager mig lidt sene svar, er den stadig grumset?
Mhmmh mums, lyder lækkert! Synes også det smager så dejligt!
Hilsen Leonora fra
http://www.vonsnef.com
Skønt at høre, brygger du også derhjemme?
Hej. Tak for din side – den har hjulpet mig i gang, og jeg er nu i gang med 3. brygning, så stadig nybegynder Omkring 1. fermentering oplever jeg nogle mørke vækster i toppen, der dog kan skylles af scoopy. Noget jeg skal være bekymret for?
Hej Mette!
Dejligt at høre.
Nej det er helt narturligt farven stammer fra teen! Jeg skyller bare mibn scoby så den altid fin og hvid.
Hej Hoffgaard.
Jeg vil gerne prøve at brygge kombucha. Hvad gør du ved enden af trin 1? Filteres teen fra, så det bare er en klar væske der er tilbage?
Har du eventuelt et stykke svamp tilovers jeg kan bede om, så jeg kan komme i gang :)?
Jeg bor i Herlev, så ikke så langt fra Nordvest.
mvh Rune
Hej Rune!
Tak for din kommentar, jeg har nu opdateret opskriften, så det gerne skulle være lidt nemmere at forstå – teen skal sies fra i step 1.
Jeg er pt på vej til Australien, så jeg har sat min svamp på køl, jeg vender gerne tilbage når jeg er tilbage fra ferie, ca. marts. ?
Mvh.
Jeg er i gang med at brygge min første Kombucha efter Årstidernes opskrift, men det er som om at fermenteringsprocessen er gået i stå – kan den det og i så fald, hvad gør man så? Moderen ligger vidst nok på bunden og der er en fin hvid hinde på toppen, ingen bobler.
På forhånd tak for hjælpen.
Hej Helle,
Så skal du bare give den lidt tid, den hvide hinde du ser en ny svamp! Så det er et super godt tegn. Hvis moderen bliver på bunden så lad den ligge (og smid den ud, når du brygger) og bryg videre på den nye svmap – og så giv den lidt ekstra sukker og godt sort te i næsten brygning, og stil den et lunt sted, så skal der nok komme liv i den!
Hvorfor skal man tilsætte en dadel eller abrikos?
Hej Birgit,
Jeg tilsætter tørret frugt da de har et højt sukkerindhold hvilket er med til at kambuchaen får brus.
Hej Hoffgaards. Tak for inspirationen – nu må jeg hellere se at komme i gang. Har du muligvis et stykke svamp man kan købe? 🙂
Et lille spørgsmål herfra også. Har du før forsøgt med at tappe kombuchaen på cider/champagneflasker og kapsle dem?
Hej Mads,
Send en dm på instagram hvis du stadig mangler en svamp!
Ja det kan man sagtens, fordelen med at bruge plastik flasker er at du kan mærke når den bliver hård, og den derfor er klar.
Hvis du bruger en glas flakse er det sværere, jeg anbefaler at du ligger en rosin i flasken og så kan du se når den stiger til toppen i flasken, så skal den på køl! Og så ville jeg ikke fermentere glas flakser i mere end to dage.
Jeg har haft en glasflakse der eksploderede fra trykket 😀
Hej
Hvad er der i vejen for at brug Lemon Grøn Te til kombucha. Kan det skade SCOBY?
Det er der ikke noget i vejen med, jeg har fået bedst resultater med 50% sort the og 50% grøn te! Kambucha kan godt lidt koffein fra den sorte te.
Hej Hoffgaard.
Tak for en god introduktion til kombucha.
Mon du stadig laver kombucha? Og ligger du mon inde med lidt scoby-svamp, jeg kan få af dig?
Jeg bor på Nørrebro…
Mvh
Adam
Hej Adam!
Beklager mit sene svar, smid mig en dm på instagram hvis du stadig mangler !
Hej. Jeg er helt ny i det . Min kombucha er i fuld gang og blevet meget stor allerede. Kan se den er igang med at lave en ny svamp. Er det den man skal brygge videre på eller er det den store jeg startede med. Og lige et spørgsmål mere. Hvor tager jeg fra hvis jeg vil dele lidt ud af den ??
Hej Nadja!
Fedt at høre du er gået i gang med at lave din egen kambucha, jeg bruger oftest den nye svamp til at brygge videre med, da jeg synes den er renest og lækrest. Jeg er ikke tilhænger af de der kæmpe store (klamme) svampe folk nogengange har boende i deres glas.
Du kan dele ud af din svamp en gang om ugen da den jo giver dig en ny i hver brygning.
Hver dog opmærksom på at din egen svamp gerne må få lidt tykkelse ca. 1 cm (altså som den ser ud efter et par brygninger) da den så er lidt mere robust.
Hej!
Ved du, om kombucha, lavet på æblejuice i stedet for the er lige så sundt, som kombucha lavet på the?
Hilsen Eva
Godt spørgsmåll! Jeg har aldrig hørt om at brygge kambucha på æblemost?? Kan man det? 🙂
Hej,
Når du skriver tilføj smagsgiver, skal frugten så presses først, eller bare direkte i?
Er det muligt at få en scoby af dig? 🙂
kh
Hej Amanda,
Frugten skal ikke presses, men bare direkte i.
Det kan du tro, skriv til mig på IG så finder vi ud af noget 🙂
Hej
Deler du mon stadig ud af din scoby?
Vil så gerne selv igang og bor på Nørrebro
Hej Ida,
Skriv til mig på IG 🙂
God hjemmeside! Dejlig nemt og overskueligt.
Dog! Nogle steder gøres der et nummer ud af at man skal putte ‘gammel’ kompucha med i den nye potion; det gør du ikke? Og det er aldrig et problem?
Hej Kim,
Dejligt at høre!
Jo, det er bestemt vigtigt, det er den procces jeg har skrevet under anden fermentering punkt 2.
Når du tilføjer lidt at den “bryggede/gamle” kambucha som er pakket med mælkesyrebakterier er du sikker på at din næste fermentering bliver en succes 🙂 !!
Hej.
Når du laver 2. fermentering tager du så frugterne/bærrene ud inden du sætter den på køl,
eller laver du kombuchaen “fodrer” videre på frugtsukkeret inde i køleskabet?
P.S. Har lige lavet med pærer og ingefær, det smager fantastisk!
Hej Bo,
Det lyder virkelig lækkert med pærer og ingefær – det må jeg prøve!
Jeg lader frugten blive en flasken, men jeg kan godt synes det er lidt irriterende når man skal hælde fra flasken, at det vælter ud.
Når du sætter din kambucha på køl går den lidt i dvale, så du burde sagtens kunne si dine frugter fra, det tror jeg selv jeg skal igang med 😀
Hejsa.
Har lige fået foræret en flaske kambucha og er stærkt begejstret.
Er det muligt at få/købe noget scoby af dig? Kærligst A
JA, skriv til mig på Instagram 🙂
Kan du oplyse hvor meget frugt, du tilsætter ved anden fermentering?
Mette
Hej Mette,
Ja det kan du tro.
Æble,pære,appelsin: 1-2 både (1-/4 af et æble)
Bær (jeg bruger oftes frosne, som jeg lige skolder med kogende vand inden brug): ca. 1 spsk.
Du kan ikke komme til at bruge for mange frugter og bær 🙂
Har lige købt en scoby. Skal den opbevares i køleskab eller i stuetemperatur, inden jeg har tid at gå igang? Den ligger i en plastik bøtte med væske, og låg på. Sådan købte jeg den i Vakka te bar på Nørrebro. Mvh Ulrika
Køleskab 🙂 Så går den i dvale og har ikke brug for mad.
Hej
Jeg brugte en opskrift der angav at 1. Fermentering tog 2til 4 uger…..da jeg startede 2. Fermentering skete der intet, ingen bobler og den lugter lidt anderledes, er meget sur selvom jeg har tilsat mere sukker….er det pga den lange tid til 1. Fermentering, og skal jeg smide det hele ud?
Mvh Lisbeth
Hej Lisbeth,
God spørgsmål, du vil som regel kunne se det på om din kambucha har dannet en ny svamp, hvis den har det, burde alt være i orden. Jeg synes dog 2-4 lyder meget højt, jeg ville tro din drik på det tidspunkt er blevet meget eddike/sur i sin smag. Jeg ville smide den ud og starte forfra. Hvis du oplever der ikke kommer nok bobler, så giv den lidt ekstra dadler, og frugt f.eks. æble og sørg for at låget skruet helt fast! Et sidste trick er at stille den et ekstra varmt sted, så skal plastikflasken blive stenhård efter 1-2dag.