Vegetarisk musaka med linser, timian & kanel
Musaka.. musaka.. jeg elsker musaka! Og jeg laver det alt for sjældent. Når jeg laver aftensmad i hverdagen bliver det ofte bare en hurtig ret jeg bikser sammen, tit er det grøntsager stegt på panden med en skive rugbrød til – mega kedeligt. Men når man kun har sig selv at lave mad til er det altså begrænset hvor meget jeg gider at lave, som f.eks. en musaka. Det tager lidt tid at lave en musaka, ca. 45min, og 1 time at bage, men resultatet er det værd. Så når jeg får vennerne over, er det en klassiker jeg altid vender tilbage til.
Jeg har kigget på en del opskrifter på nettet for at se hvordan de laver ”ostesovsen”, den der mega lækre sovs som skal på toppen af musakaen. De fleste steder propper de ikke æg i, hvilket jeg synes er en katastrofe!
Toppen af en musaka skal ifølge mig være vildt ”fluffy” altså sådan luftig, og sprød på toppen og det bliver den kun hvis du tilsætter æg.
Min opskrift er selvfølgelig uden kød, jeg har i stedet brugt linser – hvilket jeg synes er lige så lækkert. Hvis du vil have et resultatet der minder mere om musaka med kød, så foreslår jeg at du bruger hakket quorn, det ligner oksekød på en prik – du kan købe det i Irma på frost – brug 500g til 4 personer.
Server Musakaen med en frisk salat, en god skive brød og et stort glas rødvin.
God fornøjelse.
Vegetarisk musaka med linser, timian & kanel
Print opskriftIngredienser:
- 1 ildfast fad, ca. 20x30 cm, eller 4 "skåle".
- 2 aubergine
- 400g kartofler
- 3-4 spsk reven parmesan
- Linsesovs:
- 1 hakket løg
- 2-3 fed hvidløg
- ca. 3 spsk olie
- 2 dåser grønne linser
- 1 ds flåede tomater
- 2 spsk tomatpure
- ½ dl rødvin
- Krydderier
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk tørret timian
- 2 tsk stødt kanel
- salt og peber
- Ostesovs:
- 50g smør
- 5 spsk mel
- ½ liter mælk
- en håndfuld reven ost
- 3 æg
- salt og peber
- lidt revet muskatnød
Sådan gør du:
- Skær auberginerne i ca. 1 cm tykke skiver. Bag auberginerne i ovnen ved 200grader i ca. 15min.
- Skær kartoflerne i ½cm – 1 cm tykke skiver.
- Læg kartoflerne i bunden af fadet, og læg de færdigbagte auberginer ovenpå.
Linsesovs:
- Svits hakkede løg og hviløg i olie, indtil de er løgene er gyldne og klare. Tilsæt linser, flåede tomater, tomatpure, rødvin og krydderierne.
- Lad sovsen småkoge i 10min. Smag til med flere krydderier hvis du synes.
- Fordel sovsen over auberginerne.
Ostesovs:
- Smelt smørret i en lille gryde, tilsæt gradvist melet under konstant omrøring. Spæd mælken til lidt efter lidt under kraftig omrøring. Tilsæt reven ost og smag sovsen til med salt, peber og muskatnød. Tag sovsen af varmen
(det er MEGET vigtigt, at du tager sovsen af varmen når du tilsætter æggene.. Hvis sovsen er meget varm begynder æggene nemlig at koagulerer hvilket vil sige de begynder at blive tilberedt”) - Tilsæt de tre æg og rør rundt.
- Fordel sovsen oven på linsesovsen. Drys med revet parmesan
- Bag i ovnen ved 175grader i 45-60min.
Til overfladen er gylden og retten er gennembagt.
Server med en frisk salat, en god skive brød og et stort glas rødvin.


