Vegetarisk nøddesteg med salvie & valnødder
Lækker opskrift på vegetariske nøddesteg. Hvad skal man spise juleaften hvis man er vegetar? Eller man bare gerne vil undgå flæskestegen. Så skal du spise denne lækre nøddesteg. Nøddestegen er perfekt til brune kartofler, rødkål og så har jeg givet mit bud på en lækker sauce her. Saucen er selvfølgelig uden kødsauce, men den smager alligevel skønt 😉
Som vegetar er det klart den her opskrift jeg har spist og fået serveret flest gange til jul.
Du bestemmer selv hvilken bageform du bruger, jeg har her brugt en rugbrødsform, men længere nede vist at en tærte form også er helt perfekt. Hvis du bruger en form med en større bund, så er det nemmere at få nøddestegen helt gennemstegt.
Hvis du vil læse lidt om mine erfaringer med at være vegetar julesaften så rul forbi opskriften, så finder du et lille skriv.
God fornøjelse med opskriften og god jul ♥
Vil du have flere lækre vegetariske juleopskrifter? Så kig med her.
Vegetarisk nøddesteg med salvie & valnødder
Print opskriftIngredienser:
- 2 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 500g champignon
- 70g palmekål
- 60g parmesan
- En håndfuld salvie
- En håndfuld valnødder
- ½ dl fløde
- 3 æg
- Friteret salvie
- ca. 10 salvieblade
- 1 klat smør
- Appelsin, æble sauce
- 1 spsk smør
- 3 æbler
- 2 kviste rosmarin
- 2 dl fløde
- Saft fra 1 appelsin & skal
- 1 spsk stjerne anis
- Salt
Sådan gør du:
Nøddesteg
- Blend skalotteløg, hvidløg, champignon, palmekål, salvie og 30 g parmesan i en foodprocessor. Hvis du ikke har en stor foodprocessor så gør det af to omgange. *Har du ikke en foodprocessor så hak det fint med en kniv.
- Svits det hele på en varm pande i 5-10 min.
- Sluk for panden, og lad det køle af.
- Tilsæt fløde og æg på panden og rør godt rundt og hæld massen i en rugbrødsform.
- Riv resten af parmesanen, og drys den på pateen.
- Bag i ovnen i ca. 30-40min.
- Nøddestegen er færdig når den har sat sig og der ikke løber væsken fra pateen.
Friteret salvie
- Hvis du vil have friterede salvie på toppen af pateen, så steg ca. 10 salvie blade i en god klat smør, lad dem køle af – så bliver de godt sprøde.
Appelsin, æble sauce
- Brug en kernehusfjerner til at lave de finde runde æblekugler, hvis du ikke har sådan en kan du skære æblerne i mundrette bider.
- Lav sovsen på en lun pande, hæld fløde, smør appelsin saft og skal, rosmarin, stjerne anis, salt. Rør forsigtig rundt, sovsen skal kun simre, tilsæt æbler og rør rundt, smag sovsen til – sovsen er færdig når den er varm.
- Server pate og sovs til din ynglings julemad
Hvordan er det at være vegetar juleaften..?
Jeg blev vegetar for 6 år siden og jeg har været rigtig glad for den beslutning. Jeg har ikke syntes det har været særligt udfordrende lige bortset fra når vi rammer december måned, med julefrokoster og selvfølgelig juleaften. Jeg blev ikke vegetar fordi jeg ikke kunne lide kød, men på grund af de etiske overvejelser og kødets klima påvirkning. Min første juleaften hvor jeg ikke spiste kød husker jeg derfor som at være ret øv, jeg synes simpelthen at det var ”vildt nederen” at jeg ikke kunne spise den lækre flæskesteg eller anden med det sprøde smukke skind. Min søde mor havde lavet en nødde pate til mig, hun havde fundet opskriften i en vegetarisk kogebog. Pateen skulle nu udgøre det for at være mit ”kød” på tallerkenen, og jeg kunne ærlig talt ikke helt finde ud af hvordan jeg havde det med det.
Det endte selvfølgelig med at blive en vildt dejlig aften på trods af manglende flæskesteg. Der sker nogen gange noget sjovt med de retter hvor vi tænker at kødet er så essentielt. Jeg synes at tilbehøret juleaften allerede har så mange gode smage, at jeg faktisk ikke savnede flæskestegen da jeg satte mig ved bordet og spiste min jule pate.
Hvis du går i gang med at lave vegetariske alternativer, er det allervigtigste de gode smage, jeg har brugt en del svampe og parmesan det er nemlig råvarer med god umami smag, også kendt som kødsmag. Derudover har jeg krydret med salvie, stjerneanis og appelsin, da det er de smage der minder mig mest om jul.
5 kommentarer
Det ser virkelig lækkert ud, men hvor mange gram valnødder skal der i?
Hej Mette
Du skal bruge ca. en håndfuld 🙂
Dvs. 50 g 🙂
Tak for en meget lækker nøddesteg. Vi har lavet den flere år til jul og alle mulige andre lejligheder. Den er også fantastisk kold om sommeren.
Til jul gør vi den ekstra julet med en række af svedsker ned i gennem stegen.
Hej Katharina,
Tusind tak for din kommentar, hvor er det bare skønt at høre! <3